Genel Duyurular,  Güncel Yazılar

Gerçek Tehlike “HUBOT”lar Olabilir mi?

Merhaba:

Uzun bir aradan sonra aklıma takılan bir soruyu sorup, olası cevabı konusunda yazmak istedim. Günümüzün önemli konularından birisi belki de en önemlisi yaşamımızı kökten değiştirmeye başlayan Yapay Zeka (AI) uygulamaları. Bu uygulamaların kerametleri konusunda her gün yeni bir şaşırtıcı örnek hızla yaşamımıza girmeye başladı. Bu hızlı tanışmalar hızla şimdiye kadar edindiğimiz alışkanlıkları kökten sarsıyor. Bunlar arasında en ilginç olanları arasında ChatBot (Chat+roBot’un kısaltması) uygulamalarını söyleyebiliriz. Örneğin, ChatGPT, Google Bard vb. gibi açık uçlu dil modelini kullanarak insanlarla sohbeti teşvik etmek için tasarlanmış yapay zeka chatbotlarıdır.

Bu örneklerle yapabildiklerimizi düşündüğümüzde endüstri devrimleri sonucunda şekillenenen “Bilmeyi kutsayan” öğrenme/yaşam ortam ve uygulamalarının artık sorun olmaktan çıktığını söylemek çok abartılı bir öngörü olmasa gerek. Önümüzdeki dönem “Bilgiye” bu kadar kolay ulaşma sonucunda bu bilgiyi hızla kullanabilme becerisine sahip bireylerin çağı olacaktır.

Bu durumda yeni soru İnsan olarak bu araçları en etkin olarak nasıl kullanabileceğimize doğru evrilecektir.

Kısaca söylemek gerekirse güncel hayat problemlerini çözmeye başladığımızda yapay zekaya eşzamanlı erişebilmek insan potansiyelini hayallerimizin ötesinde artırabilecektir.

Bunun gerçekleşmesi bu tür yapay zeka uygulamalarının insan zekasıyla eş zamanlı olarak çalışmasıyla olabilir mi?

Doğumdan sonra insanlara yerleştirilecek olan yongalar bu işi yapabilir mi? 90’ların sonunda verdiğim derslerde öğrencilerime bahsettiğim ZENTIUM adını verdiğim yongalar bu işi yapabilir mi?☺️

Bu noktadan devam edecek olursak bu yeni insan türünü artık Homo Sapiens olmaktan çıkarıp “HuBot” (HUman + roBOT) olarak adlandırabilir miyiz?

Günümüzün çok tartışılan konularından birisi yapay zekanın tehlikeleri üzerine yoğunlaşıyor ve bu konudaki kaygılar bence böyle bir gelişmeye neden olursa sorun büyük gibi görünüyor.

Gerçekleşecek ilk HuBot, Homo Sapiens’i diğer insansılar gibi tarihin derinliklerine gömebilir mi? işte asıl soru bu, cevap için hazır mıyız? Sorması benden cevap için yukarıda isimlerini verdiğim açık uçlu dil modellerini kullanarak insanlarla sohbeti teşvik etmek için tasarlanmış yapay zeka chatbotlarını kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.
M. Yaşar Özden
12/1/2024

Kısa Biyografi: M. Yaşar Özden, 1980'lerin sonlarından itibaren teknolojiyi sınıf ortamlarında kullanmaya yönelik öğretmen yetiştirme programlarını yürütmüş ve hem yönetici hem de eğitimci olarak görev yapmıştır. 1996-1998 yılları arasında yürütülen "Milli Eğitim Geliştirme Projesi"nde PCU üyesi olarak çalıştı. Bu proje kapsamında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) bölümü kurulmuş ve Dr. Özden bu bölümün kurucu başkanlığını yapmış ve müfredatının hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, BÖTE bölümlerinin potansiyel eğitmenlerinin eğitimi için yeni harmanlanmış öğrenme ortamının tasarımına, geliştirilmesine ve uygulanmasına öncülük etmiştir. Dr. Özden, 2005-2007 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla (KAMU-Üniversite projesi) bir e-öğrenme portalı projesini geliştirilmesinde proje yöneticisi olarak rol almıştır. Dr. Özden'in başlıca ilgi alanları şunlardır; Öğretmen Eğitimi, Uzaktan Eğitim, İnternette Multimedya Uygulamaları, Web Tasarım ve Web Programlama ve Mobil uygulama geliştirme. Dr. Özden, bugüne kadar uluslararası indeksli dergilerde birçok makale yayınlamış ve bu yayınlara bugüne kadar çok sayıda atıf yapılmıştır.

Yorum yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir