Güncel Yazılar

Gerçek tehlike “HuBot”lar olabilir mi?

Merhaba:

Uzun bir aradan sonra aklıma takılan bir soruyu sorup, olası cevabı konusunda yazmak istedim. Günümüzün önemli konularından birisi belki de en önemlisi yaşamımızı kökten değiştirmeye başlayan Yapay Zeka (AI) uygulamaları. Bu uygulamaların kerametleri konusunda her gün yeni bir şaşırtıcı örnek hızla yaşamımıza girmeye başladı. Bu hızlı tanışmalar hızla şimdiye kadar edindiğimiz alışkanlıkları kökten sarsıyor. Bunlar arasında en ilginç olanları arasında ChatBot (Chat+roBot’un kısaltması) uygulamalarını söyleyebiliriz. Örneğin, ChatGPT,  Google Bard vb. gibi açık uçlu dil modelini kullanarak insanlarla sohbeti teşvik etmek için tasarlanmış yapay zeka chatbotlarıdır. 

Bu örneklerle yapabildiklerimizi düşündüğümüzde endüstri devrimleri sonucunda şekillenenen “Bilmeyi kutsayan” öğrenme/yaşam ortam ve uygulamalarının artık sorun olmaktan çıktığını söylemek çok abartılı bir öngörü olmasa gerek. Önümüzdeki dönem “Bilgiye” bu kadar kolay ulaşma sonucunda bu bilgiyi hızla kullanabilme becerisine sahip bireylerin çağı olacaktır. 

Bu durumda yeni soru İnsan olarak bu araçları en etkin olarak nasıl kullanabileceğimize doğru evrilecektir. 

Kısaca söylemek gerekirse güncel hayat problemlerini çözmeye başladığımızda yapay zekaya eşzamanlı erişebilmek insan potansiyelini hayallerimizin ötesinde artırabilecektir. 

Bunun gerçekleşmesi bu tür yapay zeka uygulamalarının insan zekasıyla eş zamanlı olarak çalışmasıyla olabilir mi? 

Doğumdan sonra insanlara yerleştirilecek olan yongalar bu işi yapabilir mi?  90’ların sonunda verdiğim derslerde öğrencilerime bahsettiğim ZENTIUM adını verdiğim yongalar bu işi yapabilir mi?☺️ 

Bu noktadan devam edecek olursak bu yeni insan türünü artık Homo Sapiens olmaktan çıkarıp “HuBot” (HUman + roBOT) olarak adlandırabilir miyiz?

Günümüzün çok tartışılan konularından birisi yapay zekanın tehlikeleri üzerine yoğunlaşıyor ve bu konudaki kaygılar bence böyle bir gelişmeye neden olursa sorun büyük gibi görünüyor. 

Gerçekleşecek ilk HuBot, Homo Sapiens’i diğer insansılar gibi tarihin derinliklerine gömebilir mi? işte asıl soru bu, cevap için hazır mıyız? Sorması benden cevap için yukarıda isimlerini verdiğim açık uçlu dil modellerini kullanarak insanlarla sohbeti teşvik etmek için tasarlanmış yapay zeka chatbotlarını kullanabilirsiniz. 

Kolay gelsin.

M. Yaşar Özden

12/1/2024

Short Bio: M. Yasar Ozden has conducted and served as both administrator and educator in the teacher training programs for using technology in the classroom settings since the late 1980s. After the first Internet connection in Turkey was established at the Middle East Technical University in 1993, he carried out the project of making Radio METU one of the top 100 radios broadcasting in the world. In 1998, he made TV broadcasts over the Internet. In addition, he took part in the development and implementation of the first Internet-based education (IDE_AS) program in Turkey in 1998. He has worked as a PCU member in the “National Education Development Project” which was conducted between 1996-1998. In the scope of this project Computer Education and Instructional Technology (CEIT) department established at Middle East Technical University, and Dr. Ozden was the founder chairman of this department. He has also contributed to the curriculum preparation and led the design, development and implementation of new blended learning environment for training of the potential instructors of the CEIT departments. In addition to that, Dr. Özden has managed an e-learning portal project with the contribution of National Police Department between the years 2005-2007. Dr. Özden’s major interests as follows; Generative AI (GPT) applications in Education, Teacher Education, Distance Education, Multimedia Applications on the Internet, Web Design and Web Programming. Currently, he is giving courses and conducting research on those topics . Until now, he has published several articles internationally indexed journals and those publications has made a large number of citations so far. Briefly, Dr. Özden combines his background in biology specializes in capacity development in adapting curricula to the online space. He is a specialist in pedagogy, Dr. Ozden is also known across Europe and the world as a leader in science education and impact upon learning communities.

Yorum yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir