Genel Duyurular,  Güncel Yazılar

Öğretmensiz Sınıf mı? Öğretmensiz Okul mu?

Dün “Sky “News” tarafından paylaşılan bu haber sosyal medyada epeyce paylaşıldı fakat paylaşımlarda dikkatimi çeken konu işin aslının “Öğretmensiz Sınıf mı? Öğretmensiz Okul mu?” olduğu kısmı. İnsanlar abartmayı seviyor galiba. İlgili haberde İngiltere’de(Londra) “David Game College” isimli bir özel okul 20 GCSE (General Certificate of Secondary Education) öğrencisi için özel gözlüklerin kullanıldığı ve içeriğin AI destekli sunulduğu öğretmen bulunmayan bir sınıf modelini uygulama başlamış. Tanıtım videosunu izlediğimizde;

School introduces UK’s first ‘teacherless’ classroom using artificial intelligence

Aslında okul denilince insanın aklına daha karmaşık bir sistem geliyor bir kaç dersin sınırlı sayıda öğrenci için özel bir programda uygulanmasını düşününce. Okul bizi hayata hazırlamak için varsa sadece birkaç dersin (hepsi de olabilir) Yapay Zeka tarafından verilmesi hayata hazırlanmak için yeterli olabilir mi? Gerçi eğitim hayatın kendisi olduğu için (ben öyle olduğuna inanıyorum) Yapay Zeka insanları hayata hazırlayabilir mi? bir soru daha Yapay zeka bu iş için yeterli mi?

Videonun son kısmına doğru bu fikre karşı konuşanlar da var; “..ve gençleri geliştirmek ve genç yetişkinlere dönüştürmek konusunda, bazı insanlar aynı fikirde değil ve öğretmenleri denklemden çıkarmanın uzun vadede öğrencilere zarar vereceğini söylüyor Chris McGovern kendisi bir baş öğretmendi ve 10 numaranın eğitim danışmanıydı, şimdi bu tür fikirlere karşı kampanya yürütüyor: çocuklar bu yapay zeka deneyiminden çok şey kaybedecekler, öğretmenlere ihtiyaç duyuyorlar, diğer çocuklarla etkileşime girmeleri gerekiyor ve bu kurgu temelde sorunlu ortamda sadece Yapay zeka ve bilgisayar ekranı var, onun bir makine olması ve hareketsiz olmasıdır, bu yüzden öğrenme sürecini hemen insanlıktan çıkarıyorsunuz, bu ruhsuz bir kasvetli gelecek, eğer kurgu yapay zeka yolunda ilerleyecekse, sadece geçen yıl, Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin yerinin doldurulamaz olduğunu söyledi, bir yapay zeka asla öğretmenlerin profesyonel yargısının ve öğrencileriyle olan kişisel ilişkilerinin yerini alamaz…”

Bu sorular konusunda Eğitim/Öğretim/Öğrenme için Yapay zeka bize fırsatlar sunuyor ama için insan-insan ilişkisi olmadan bu işin zor olacağı yönünde. Eğitim konusunda Yapay Zeka 3M kaynaklı sorunlara çözüm getirebilir ama Eğitimin kendisi bu 3M’den çok büyük. 3M nedir derseniz?

  1. Öğrenmede Minimum Yasası
  2. Aklımda Kalanlar!: Türk Eğitim Sisteminin 3M Çıkmazı
Türk Eğitim Sisteminin 3M Sorunu Nedir?

Short Bio: M. Yasar Ozden has conducted and served as both administrator and educator in the teacher training programs for using technology in the classroom settings since the late 1980s. After the first Internet connection in Turkey was established at the Middle East Technical University in 1993, he carried out the project of making Radio METU one of the top 100 radios broadcasting in the world. In 1998, he made TV broadcasts over the Internet. In addition, he took part in the development and implementation of the first Internet-based education (IDE_AS) program in Turkey in 1998. He has worked as a PCU member in the “National Education Development Project” which was conducted between 1996-1998. In the scope of this project Computer Education and Instructional Technology (CEIT) department established at Middle East Technical University, and Dr. Ozden was the founder chairman of this department. He has also contributed to the curriculum preparation and led the design, development and implementation of new blended learning environment for training of the potential instructors of the CEIT departments. In addition to that, Dr. Özden has managed an e-learning portal project with the contribution of National Police Department between the years 2005-2007. Dr. Özden’s major interests as follows; Generative AI (GPT) applications in Education, Teacher Education, Distance Education, Multimedia Applications on the Internet, Web Design and Web Programming. Currently, he is giving courses and conducting research on those topics . Until now, he has published several articles internationally indexed journals and those publications has made a large number of citations so far. Briefly, Dr. Özden combines his background in biology specializes in capacity development in adapting curricula to the online space. He is a specialist in pedagogy, Dr. Ozden is also known across Europe and the world as a leader in science education and impact upon learning communities.

Yorum yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir