Uncategorized

Neden Bilgisayar Öğretmeni Olur?

Merhaba: 

Geçenlerde katıldığım bir toplantıda katılımcılardan birisi benim “Bilgisayar Öğretmeni” bu ülke için çok önemlidir ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir an önce ilköğretim ve Lise programlarında gerekli ve yeterli Bilişim eğitimini vermek üzere gerekli düzenlemeleri yapmalıdır önermeme katılmadığını söyleyip bu görüşünü 

Dünyanın neresinde bir araç için öğretmen yetiştiriliyor, siz hiç cep telefonu öğretmeni yetiştirildiğini gördünüz mü” deyince ne yapacağımı şaşırdım bu yüksek bilgi seviyesi karşısında. 

Hemen düşünmeye başladım doğru etrafta “Çamaşır makinası öğretmeni, tebeşir öğretmeni ve silgi öğretmeni….” yoktu, ama aklım gene de karışıktı, nedenine gelince bu saydığım araçların hiç birisinin mühendisliği ve bilimi de yoktu. 🙂 örneğin, tebeşir mühendisi yoktu ama Bilgisayar Mühendisi/liği vardı, 

Silgi Bilimi/leri yoktu ama Bilgisayar Bilimi/leri vardı.

Biraz daha araştırınca, bu yıl ÖSYM tarafından yayınlanan bir tabloda (TABLO 4) 4 yıllık lisans programları arasında içinde bilgisayar (bir araç) kelimesi geçen tam 337 adet program buldum. 

Bu bana çok ilginç geldi bir araç için 337 değişik 4 yıllık program açılmış ve 12313 kontenjan ayrılmış. 🙂 demek ki, 12313 kişi bir araç ismi verilen bölümlerde okumak için gelecek. 🙂 

Bu bilgilerin ışığında, mühendisi, bilimi olan aracın öğretmeni de gerekir dersem çok mu? abartmış olurum. 

Saygılarımla, 

M. Yaşar Özden

Short Bio: M. Yasar Ozden has conducted and served as both administrator and educator in the teacher training programs for using technology in the classroom settings since the late 1980s. After the first Internet connection in Turkey was established at the Middle East Technical University in 1993, he carried out the project of making Radio METU one of the top 100 radios broadcasting in the world. In 1998, he made TV broadcasts over the Internet. In addition, he took part in the development and implementation of the first Internet-based education (IDE_AS) program in Turkey in 1998. He has worked as a PCU member in the “National Education Development Project” which was conducted between 1996-1998. In the scope of this project Computer Education and Instructional Technology (CEIT) department established at Middle East Technical University, and Dr. Ozden was the founder chairman of this department. He has also contributed to the curriculum preparation and led the design, development and implementation of new blended learning environment for training of the potential instructors of the CEIT departments. In addition to that, Dr. Özden has managed an e-learning portal project with the contribution of National Police Department between the years 2005-2007. Dr. Özden’s major interests as follows; Generative AI (GPT) applications in Education, Teacher Education, Distance Education, Multimedia Applications on the Internet, Web Design and Web Programming. Currently, he is giving courses and conducting research on those topics . Until now, he has published several articles internationally indexed journals and those publications has made a large number of citations so far. Briefly, Dr. Özden combines his background in biology specializes in capacity development in adapting curricula to the online space. He is a specialist in pedagogy, Dr. Ozden is also known across Europe and the world as a leader in science education and impact upon learning communities.

4 Comments

  • kvacoli

    hocam peki bilgisayar öğretmenliğinin geleceğini nasıl görüyorsunuz her geçen gün ders sayımız ve atamalarımız düşüyor ne olacak bu ülkenin sonu gibi bende soruyorum. "ne olacak bilgisayar öğretmenlerinin sonu :)"

  • Unknown

    Sayısal ve güzel net bir cevap olmuş hocam kesinlikle. Zaten ben anlamıyorum Milli Eğitim Bakanlığımızı ve uyguladığı sistemleri. Bakanlıkça da olmak üzere bir çok kurumun ortak sloganı Türkiye Bilişim ile Kalkınıyor! deniliniyor obur taraftan Bilişim dersleri kaldırılınıyor. Bilgisayar dersleri not yetkisi olmayan dersler halinde getiriliniyor. Öğrencilerimize temelden Bilgisayar ve alanları ile ilğili öğretim vermezsek bizden ne bilişim ülkesi olur ne de bu sektörde kendi yerli ürünlerimiz olur. Dogal tabiki hazır ürünü kullanmayı bilmezken!

  • aSa

    saygılarımla hocam…bu bakış açısı("Dünyanın neresinde bir araç için öğretmen yetiştiriliyor, siz hiç cep telefonu öğretmeni yetiştirildiğini gördünüz mü?") aslında, bize pembe umutlarla gösterilen bilgisayar öğretmenliğinin popülaritesinin ne seviyeye geldiğini göstermektedir…

Yorum yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir