Uncategorized

İnternet cehaletine karşı eğitim şart? Hadi canım sende :-)

Bundan önceki yazımda, PISA 2009, Bilişim Teknolojileri (ICT) konusundaki rapordan alıntılar yapmış ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Temel Eğitim Okullarında (4-8 sınıfları) okutulan Bilişim Teknolojileri 1-8 programının seçmeli hale getirilmesi, kredisinin sıfırlanması ve ders saatinin haftada bire indirilmesinin sonuçlarının ne kadar öngörülü (uzgörülü) olduğunu rapordan aldığım sayılarla anlatmıştım. Yukarıdaki haberde de bu öngörünün ne kadar doğru olduğu konusundaki bulgular tekrarlanmış. 🙂 Ne diyelim, ülkemizi ve geleceğimizi bu kadar düşünen uzmanlarımız olduğu sürece daha çok bu tür raporlar yazar sonuçlarına hep birlikte katlanırız. Bu değişimi gerçekleştiren herkese minnet duygularımı bir kez daha tekrar etmek isterim.
Saygılarımla,
M. Yaşar Özden
20/10/2011

Short Bio: M. Yasar Ozden has conducted and served as both administrator and educator in the teacher training programs for using technology in the classroom settings since the late 1980s. After the first Internet connection in Turkey was established at the Middle East Technical University in 1993, he carried out the project of making Radio METU one of the top 100 radios broadcasting in the world. In 1998, he made TV broadcasts over the Internet. In addition, he took part in the development and implementation of the first Internet-based education (IDE_AS) program in Turkey in 1998. He has worked as a PCU member in the “National Education Development Project” which was conducted between 1996-1998. In the scope of this project Computer Education and Instructional Technology (CEIT) department established at Middle East Technical University, and Dr. Ozden was the founder chairman of this department. He has also contributed to the curriculum preparation and led the design, development and implementation of new blended learning environment for training of the potential instructors of the CEIT departments. In addition to that, Dr. Özden has managed an e-learning portal project with the contribution of National Police Department between the years 2005-2007. Dr. Özden’s major interests as follows; Generative AI (GPT) applications in Education, Teacher Education, Distance Education, Multimedia Applications on the Internet, Web Design and Web Programming. Currently, he is giving courses and conducting research on those topics . Until now, he has published several articles internationally indexed journals and those publications has made a large number of citations so far. Briefly, Dr. Özden combines his background in biology specializes in capacity development in adapting curricula to the online space. He is a specialist in pedagogy, Dr. Ozden is also known across Europe and the world as a leader in science education and impact upon learning communities.

2 Comments

  • Halil Ersoy

    Hocam, derslerin kredisiz ve seçmeli olmasının şöyle bir gerekçesi olduğunu söyleyenleri duymuştum: Teknoloji okuryazarlığı matematik, en bilimler ve sosyal bilimler gibi "genel geçer" bilgi değil, beden eğitimi, müzik gibi beceri. O nedenle, bir "beceriyi" öğrencinin diğer derslerde ilerlemesi için şart (sınavlı) koşmamak gerekir. Bu benim görüşüm değil, ancak karşı taraftan bu durumu destekleyenlerin ne düşündüğünü aktarmak istedim.
    Bilişim okuryazarlığı, bence, ne tür bir alan olursa olsun, bir vatandaşın günümüzde ayakta kalması için olmazsa olmaz bir yeterlilik. O nedenle bu konuda işi okulların dışına bırakmak, sosyo-ekonomik düzeyi sayesinde bu teknolojilerle büyüyen kitleler dışındakileri kaderi ile başbaşa bırakmak oluyor. O nedenle, kredili/kredisiz ama zorunlu dersler olmalı.
    Öte taraftan MEB'lığı da bu konuda tutarsızlıklar gösteriyor. Hem dersleri etkisiz hale getireceksiniz, sonra da FATİH projesi gibi veya Microsoft'un doğu Anadolu'daki binlerde kişiye teknoloji dersleri verme projeleri gibi çalışmalar hız vereceksiniz. Hangi yöne ilerliyoruz kestirmek zor.

  • Naciye Maldar

    Teknoloji okur-yazarligi bence biri beceri olmaktan cikmis ve bir gereksinim olmustur. Her gecen gun hayatin seyri teknoloji sayesinde hizli bir sekilde degisiyor. Cagi yakalamak istiyorsak her ogrenciye teknoloji okur-yazarligi sart kosulmalidir.

Yorum yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir